onsdag 23 juli 2014

Vaniljdrömmar och Citrontårta

Jag har just nu en favorittårta. Det är en fryst glasstårta med botten av vaniljdrömmar och smet av citonglass. Det är... så... himla... gott.

Vaniljdrömmar (cirka 50 st)
100g margarin
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker, eller 1 tsk vaniljpulver
1 dl neutralt smakande olja
1 tsk hjortronsalt
4 dl mjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör margarin, socker och vaniljsocker mjukt med en gaffel.
Rör ner oljan lite i taget.
Blanda hjortronsalt med lite av mjölet och rör ner.
Blanda i resten av mjölet till en sockrig deg.
Forma små bollar, ca. 2 cm i diameter, och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda i 20 minuter utan att öppna luckan under gräddningstiden.


Glasstårta
Jag vill egentligen ha en tjockare tårta, men vår springform är GIGANTISK, så den blev tunn.

200 g vaniljdrömmar (cirka 20 stycken)
75 g margarin
3 ägg
3/4 dl socker
3/4 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
skal av 2 citroner
saft av 1 citron

Gör så här:
Krossa kakorna till ett pulver.
Smält margarinet och rör ner det i kakkrosset.
Tryck ut i botten av en rund springform och ställ in kylen.
Vispa lätt upp tre ägg i en stor bunke med en visp eller en gaffel.
Koka upp socker och vatten och låt koka tills lagen fått en något sirapsaktig konsistens.
Häll i sockerlagen i äggen och vispa fluffigt med elvisp.
Avsluta vispningen med att vispa på lägsta hastigheten i någon minut.
Vispa upp vispgrädden tillsammans med vanilj och citronskal.
Vänd ner citronsaften i grädden och vänd tillslut ner grädden i äggfluffet.
Rör mycket försiktigt till en slät och fluffig smet.
Häll i formen och ställ in i frysen.
Låt stå i frysen minst fyra timmar innan provsmak.
Ta gärna fram tårtan någon minut om den fryst länge, så att den inte är alldeles för hård och frostig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar