torsdag 10 juli 2014

Älgörtssaft

Det man märker när man gör egen saft, är att det känns som om det är mer socker än något annat när man väl gör den. Man tar mycket, och med det menar jag MYCKET, socker och så spär man ut det med lite vatten och citronsyra för att sedan smaksätta det med valfri smak. I vårat fall älgört, citron och lite små tvestjärtar som åkte med blommorna av bara farten. Saften är i vilket fall som helst fantastiskt god. Flytande godis! Jag har tidigare också använt den för att smaksätta tårtor och dylikt, och den passar utmärkt även där. Luktar man på blommorna, som för övrigt är väldigt vackra, så luktar de sött, blommig och fantastisk gott. Som en blommig version av fläder.

Älgörtssaft
2 kg socker
2 liter vatten
ca. 25 gram citronsyra
2 citroner
20 klasar älgört

Gör så här:
Koka upp socker och vatten till en sockerlag.
Ta av plattan, rör om lite och ha i citronsyran.
Häll i valfri behållare. Vi har använt gamla godislådor!
Skölj blomklasarna, skiva citronen och ha i dem i sockerlagen.
Låt stå 3-5 dygn.
Sila saften och häll upp på flaskor.


Nej, jag vet. Jag glömde ta kort på själv blomman, men googla på det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar