söndag 20 januari 2013

Söndagsfrallor

Åter igen söndag. Jag tycker mycket om söndagar. Söndagar har jag lagomt varvat ner efter veckan som gått och orkar ta tag i lite saker igen. Idag har varit en rätt produktiv dag till och med.
Som du ser så är bloggdesignen ändrad och blivit lite nyare. Jag fick en vision och jag genomförde den tillsammans med min flygval.
Jag har också räknat kemi och fått huvudvärk, tagit huvudvärkstabletter och slutat att ha huvudvärk. Viktor har städat hela lägenheten och jag har hjälpt till lite med att dammsuga köket. Under tiden har vår mopp gått sönder och vårt dammsugarmunstycke har också gått sönder.
Jag har också bakat bröd. Tänkte att lite hembakat frukost bröd sitter nog inte alls fel, och det gjorde det inte heller, även om jag inte har testat att äta de till frukost än. Det blev mumsiga frallor med mycket frön i.
Kalljäst kör jag. Jämt. Kalljäst är bäst i hela världen och misslyckas aldrig.

Kalljästa frallor med gottiga frön
16 stycken

5 dl kallt vatten
1/4 paket blå jäst
1 dl olja
1 tsk salt
1 msk honung
1 dl havregryn
1/2 dl linfrö
1/2 dl sesamfrö
1/2 solrosfrö
1/2 pumpakärnor
1 dl grovt mjöl
resten vetemjöl

Lös jästen i vattnet. Om du har lösjäst måste du lösa den i lite utav vattnet ljummet och sedan tillsätta resten av vattnet kallt.
Tillsätt olja, salt, honung, havregryn, alla frön och rör om.
Ha i det grova mjölet och fyll på med lite vetemjöl i taget. Degen ska vara degig och lite kladdig.
Kör degen i maskinen i 10 minuter eller 15 minuter för hand.
Strö över lite mjöl, sätt över plastfolie och låt jäsa i kylskåp över natten.
Baka ut degen dagen efter och dela upp degen i två delar, och sedan åtta frallor av varje deghalva.
Rulla dem till frallor, eller forma efter egen smak, och låt jäsa i minst 30 min. Helst en timma.
Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Pensla frallorna med vatten, och strö eventuellt över något om du vill, och grädda dem i mitten av ugnen i ca. 10 minuter.
Låt svalna på galler utan handduk över för finare yta.

Känner du för att baka vanliga frallor eller frallor med ost är det bara att byta ut alla frön eller ta bort dem, men ta inte bort havregrynen! De gör frallorna saftigare.

Jag snittade mina också, för att jag tycker att det är roligt. 


Välkommen till min arbetsplats.


2 kommentarer:

  1. Nom nom nom,
    de såg sjukt goda ut. Jag lär testa göra dessa snart, typ nästa helg. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! :) De blev jättegoda! Kram!

      Radera